U nedjelju 25.8.2019. godine u 15 sati na Kedžari služena je  sveta misa za sve poginule na Vranu i Čvrsnici, a posebice za one koji su svoje živote izgubili noseći duhan iz Hercegovine za Bosnu, kako bi prehranili svoje obitelji u godinama gladi i neimaštine.

Ovo sjećanje na poginule duvandžije, čobane i sve ostale u ovom kraju održava se već tradicionalno, devetu godinu za redom, zadnje nedjelje u kolovozu mjesecu kod Divina groba na Kedžari. Unatoč jakoj kiši i lošem vremenu brojni hodočasnici došli su se moliti za sve koji su poginuli na Vranu i Čvrsnici.

Opširnije...

U nedjelju 28. srpnja 2019 obilježena je 26 obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila na Stipića livadi općina Jablanica. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojnih izaslanstava i članova braniteljskih udruga kod spomen obilježja započeo je program obilježavanja 26 obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila na Stipića livadi.

Misno slavlje predvodio je fra Ante Marić uz koncelebraciju šest svećenika – Fra Vinko Mikulić Bajević, Don Marko Šutalo, Don Ivan Marijanović, Don David Marijanović, Don Pero Miliević i Fra Stjepan Pavličević župnik župe Doljani. Fra Ante je tijekom propovijedi više puta ponovio kako ga tišina koja se na ovom mjestu osjeti podsjeća na mjesta na kojima se molio sam Krist.

Opširnije...

Druženje i malonogometna utakmica HDZBiH OO Jablanica i HDZ BiH OO Rama započela je darivanjem nedavno izdate knjige „HRVATI JABLANICE, prošlost sadašnjost budućnost“ čime su potvrdili dugogodišnju dobru suradnju i prijateljske odnose.

Nakon odigrane utakmice druženje se nastavilo uz roštilj i piće dugo u noć. Ovo je još jedan dobar primjer suradnje između općinski odbora. Osim ove odigrane utakmice odigrane su još dvije prijateljske utakmice mještana Doljana i njihovih prijatelja. 

Opširnije...

Na starom groblju na Pomenu , danas je svetom misom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 26. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata na tom dijelu bojišnice iz sastava ratnih brigada Kralj Tomislav iz Tomislavgrada i Rama iz Prozora-Rame.

Obljetnica je obilježena u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Tomislavgrad i Župnog ureda sv. Ilije iz Doljana.

Opširnije...

U petak je blagoslovljen križni put iz Krkače (Doljani) do Stipića livade. Mještani predvođeni bogoslovom fra Markom Cvitković pomolili su se ispred postaja a na kraju završnu molitvu izmolili smo kod spomenika na Stipića livadi. 

Na ovom mjestu završava križni put. Ovo je mjesto mučenja, ranjavanja i ubijanja. Gladni, žedni i nedužni, ubijeni su iz zasjede bez upozorenja. Svoje živote položiše braneći temeljne vrednote, svoju vjeru i dom. Svako prisjećanje na našu povijest neka nam bude pouka za budućnost, kako se ovakve stvari više nikad ne bi ponovile. Stoga ne prepustimo ovo mjesto zaboravu, nek nam bude mjesto nade i ohrabrenja u našem svakidašnjem životnom hodu.
Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. (Iv, 11,25 – 27)

Opširnije...

Stranica 1 od 19

Udruge u Doljanima

Idi na vrh