Google baner 3

Rijetki su oni koji nisu čuli za legendu o Divi Grabovčevoj i Kedžari. Od davnina se hodočastilo na njen grob, a zadnjih četrdesetak godina za hodočašće na Divin grob izabrana je prva nedjelja nakon blagdana sv. Petra i Pavla, i taj je dan dobio ime Divin dan. I ove godine Župa Doljani, poziva vas na hodočašće na Keždaru koje će biti 1. srpnja 2018.

Program obilježavanja Divinog dana započet će misom Uočnicom u subotu 30. lipnja u 18:00 h. koju će predvoditi i pod njom propovijedati fra Branko Malekinušić, župni vikar na Šćitu.

1. srpnja 2018., svečanu sv. misu u 11:00 h predvodit će i pod njom propovijedati fra Sretan Ćurčić, gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu.

Opširnije...

Raspored blagoslova polja:

25.04.2018. Orlovac

29.04.2018. Ilijino groblje

06.05.2018. Kosne Luke

13.05.2018. Sovići

20.05.2018. Stupari

24.06.2018. Krš-Risovac

27.05.2018. u 13 sati Risovac

 

Početak blagoslova i misa je u 11 sati.

Za vrijeme blagoslova polja sv. misa u crkvi bit će u 9 sati.

Na Uskrs se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom. Pa tako i u Doljanima u nedjelju proslavljen je blagdan Uskrsa u prepunoj župnoj crkvi. Brojni župljani kako oni iz Doljana tako i oni iz iseljeništva slavili su ovaj veliki katolički blagdan.

Po završetku svete mise druženje se nastavilo u župnom dvorištu gdje su se odmjeravale snage čije je jaje tvrđe i koje je ljepše obojano.

U Doljanskim obiteljima na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, kuhana jaja, često domaći kruh, te slastice. Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje.

Kako je to izgledalo možete pogledati u galeriji fotografija u nastavku.

Opširnije...

U nedjelju, 10. prosinca 2017. najmlađe župljane župe Doljani posjetio je sv. Nikola. U crkvi se okupilo preko trideset djece koja su sv. Nikoli svojom pjesmom i molitvom zaželjeli dobrodošlicu. Djeca su zajedno sa učiteljicom Monikom Grbešić svom omiljenom svetcu otpjevali nekoliko pjesama te su mu tako iskazali zahvalu za dolazak.

Na samom je početku župnik fra Ivan Pervan pozdravio sv. Nikolu i zahvalio mu što je i ove godine došao u Doljane podijeliti poklone najmlađim župljanima. Biskup je Nikola poručio djeci da i ubuduće budu dobra, te da slušaju svoje roditelje, kako bi – kada dogodine opet dođe – došao bez krampusa, koji ni ove godine nije imao mnogo posla!

Opširnije...

Ove godine u župi Doljani služene su svete mise na pet groblja počevši od Kosni Luka, Ilinog groblja, Stupara, Risovca i Sovića čime je obilježen blagdan Svih svetih. 

Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.

Na Dušni dan služena je sveta misa na groblju Orlovac.

Opširnije...

Stranica 1 od 11

Udruge u Doljanima

Idi na vrh