Na uzvišenju između Gračaca i Doljana, u općini Jablanica, svečanom svetom misom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena je 30. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata na tom dijelu bojišnice iz sastava ratnih brigada Kralj Tomislav iz Tomislavgrada i Rama iz Prozora-Rame.

Obljetnica je organizirana u suradnji s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata općine Tomislavgrad te je okupila brojne rodbine, prijatelje, suborce, ratne zapovjednike te druge osobe iz društvenog i političkog života, kako iz ratnog vremena, tako i sadašnjosti. Na Pomenu, mjestu koje nosi duboko emotivno značenje za obitelji poginulih i cijelu zajednicu, prisutni su se na dostojanstven način prisjetili hrabrih tomislavgradskih i ramskih hrvatskih branitelja koji su tijekom 1993. godine položili svoje živote u obrani domovine.

Domovinski rat ostavio je trajne ožiljke u srcima svih građana s ovog područja, no važno je održavati sjećanje na hrabre muškarce i žene koji su se hrabro suočili s opasnostima kako bi zaštitili svoj narod i svoju zemlju. Njihova žrtva i požrtvovnost zaslužuju trajno poštovanje i zahvalnost. Tijekom svečanog obilježavanja, čule su se riječi zahvale i ponosa, ali i osjećaji tuge zbog gubitka onih koji više nisu s njima. Svaka svijeća koja je zasvijetlila na grobovima branitelja bila je simbol vječnog sjećanja i zahvalnosti za žrtvu koju su podnijeli.

Okupljeni su se složili da je važno prenositi priče o hrabrim braniteljima na mlađe generacije kako bi se čuvala uspomena na njihova djela i vrijednosti za koje su se borili. Njihov duh i hrabrost trebaju nadahnjivati buduće naraštaje da čuvaju mir i slobodu te da cijene vrijednosti za koje su se žrtvovali njihovi prethodnici. Obljetnica stradanja hrvatskih branitelja na Pomenu nije samo povod za tugu, već i prilika za ponos i zahvalu. Njihov duh će zauvijek ostati u srcima svih onih koji su se okupili kako bi odali počast i odali priznanje onima koji su položili svoje živote za slobodnu i ravnopravnost u Bosni i Hercegovini. Neka njihova žrtva uvijek bude svjetionik koji nas usmjerava prema boljoj budućnosti.

 

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh