Dokumentarna emisija „Stopama Mijata Tomića“ snimljena je u travnju 2004 godine u organizaciji Matice hrvatske Mostar, Odjela za mlade u suradnji s Hercegovačkom televizijom. Emisija je napravljena kao edukativni dvodnevni izlet u sklopu kojeg su posjećene povijesne lokacije, ispričane legende te viđene prirodne ljepote Doljana Risovca i Blidinja.

Putovanje je započeto u mjestu Doljani, točnije na Ilijinom groblju gdje se nalazi spomenik Mijatu Tomiću. Domaćin je bio župnik župe Doljani Fra Branko Malekinušić koji je ukratko ispričao priču o Mijatovom životu i smrti. Po završetku obilaska ovog spomenika slijedeća lokacija je bio put prema Risovcu i Parku prirode Blidinje, zastavši iznad mjesta gdje je po legendi preminuo Mijat a ta se njiva zove Pošćeci, i kako legenda kaže tu se nalazi grob hajduka Mijata Tomića gdje mu je pokopano tijelo.

Na ulazu u Park prirode Blidinje na Sovićkim vratima dočekao nas je jedan od čuvara parka koji nam je u nekoliko rečenica predstavio Park prirode Blidinje, nakon čega smo se uputili do još jedne poznate povijesne osobe ovih krajeva a to je Diva Grabovčeva.

O životu  i smrti Dive Grabovčeve pričao nam je profesor fra Stjepan Lovrić.  Na grobu Dive Grabovčeve postavljen je i spomenik kojeg je napravio poznati Hrvatski kipar Kuzma Kovačić.

Noćenje i večeru osigurao nam je Park prirode Blidinje na lokaciji Ski centra na Risovcu.

Drugog dana snimanja posjetili smo Masnu luku i fra Stjepana Krasića koji nam je govorio o životu ljudi koji su živjeli na prostorima Risovca i Blidinja kroz povijest pa sve do današnjih dana. Fra Stjepan nas je tekođer upoznao s brojnim endemskim vrstama ovog kraja.

Po završetku posjeta Masnoj luci uputili smo se do najveće nekropole stećaka u Dugom polju na Risovcu gdje nam je prof.dr. Pero Marijanović održao predavanje o stećcima i njihovom značenju kroz povijest.

Na kraju smo posjetili i mesnu industriju Šišović u Rakitnu koji su nam pripremili okrjepu nakon dugog i zanimljivog putovanja.

 

 

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh