Memorijalnim planinarenjem iz Doljana do Stipića livade pod nazivom Putevima naših poginulih započelo je obilježavanje stradanja Hrvata na Stipića livadi iznad Doljana, danas je obilježena 25. obljetnica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje su na današnji dan 1993. mučki pobili pripadnici tzv. A BiH.

U spomen na stradale, danas je služena Sveta misa zadušnica na kojoj su, uz obitelji i prijatelje ubijenih, nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Polaganjem vjenca i paljenjem svijeća počast stradalima na Stipića livadi, odala su brojna izaslanstva.

Svetu misu za poginule civile i pripadnike HVO-a predvodio je fra Andrija Jozić, gvardijan franjevačkog samostana Rama-Šćit uz koncelebraciju 14 svećenika. Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici tzv. A BIH. Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 01. ožujka 1994. kada su razmijenjeni. Kada je riječ o Hrvatima, ne treba niti spominjati da ni za ovaj teški ratni zločin nitko nije odgovarao.

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh