Nemar vlasti za ove prirodne ljepote izgleda da se polako odražava i na pojedine osobe koje svojim potezima polako ali sigurno uništavaju prirodu. Naime ovih dana smo svjedoci kako na ulazu u Park prirode Blidinje – Sovićkim vratima netko ozbiljno ugrožava biljni svijet našeg parka i daje krivu sliku ovog predivnog prostora.

Pozivamo djelatnike i direktora Parka prirode Blidinje (https://pp-blidinje.com/) da hitno poduzme radnje kako bi se očistilo smeće, ako je ulaz u park ovakav onda možemo zamislit šta se krije u parku.

Pozivamo javno komunalno poduzeće Jablanica (https://komunalnojablanica.com) da osigura redovno odvoženje kontejnera iz mjesnih zajednica Doljani i Sovići, te da osiguraju dodatne kontejnera za smeće turista koji ga ostavljaju uz kontejnere.

Pozivamo općinu Jablanica (https://jablanica.ba/) da pošalje na teren inspektore i kazni građane koji bacaju smeće na nepredviđena mjesta i time narušavaju ljepote parka prirode, također Općina Jablanica kao vlasnik JKP Jablanica treba da osigura sredstva kako bi se smeće redovito odvozi te da nebi dolazi do nakupljanja u kontejnerima i oko njih.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća ekološka svijest kod ljudi se polako počinje razvijati ali izgleda da kod pojedinaca treba puno više vremena proći kako bi pojam kao što je ekologija ušao u glavu.

Također inspektori u suradnji s djelatnicima parka prirode počnu kažnjavati tvrtke koje bacaju građevinski otpad na mjesta koja nisu namijenjena za zbrinjavanje istog.

Građevinski otpad kojeg smo zatekli u parku sigurno nije ovdje slučajno došao, netko ga je istovario ovdje, a taj netko bi za ovaj čin trebao i odgovarati.

U slučaju da se i dalje nastavi ovakva nebriga za park, ekološke udruge s ovog područja prijete da će blokirati promet dok se ovo pitanje ne riješi.

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh