Bliži se Divin dan. Dan kad častimo nevinost, ljepotu, odanost, vjernost, ljubav. Slavimo život djevojke Dive kćeri Luke i Luce Grabovac. Za Boga je i svoju vjeru, za čednost i vjernost svoga naroda dala svoj život. Mladi život divne ramske djevojke.

Turčin ju je htio za ženu, ali je Diva poštovala svoj krst i svoju obitelj, vjeru svoga naroda. Radije je dala život, nego izdala Boga i svoju vjeru zaboravila.

Sve se to događalo na padinama Vrana. Na Dragajicama – Kedžari. Diva je ostala sama i Nevjernik je na nju nasrnuo poput vuka na nemoćno janje. Rastrgao je njezin život, njene snove, ucvilio njene roditelje. Diva im je bila Jedinica.

I ove ćemo godine nedjelju nakon Petrovdana na njezin grob. Bit će to divno svjedočanstvo našeg poštovanja i  zahvalnosti našoj Divi – Divici – našoj predivnoj Mučenici. Vjerujem da će nas na tisuće, kao i do sada, poželjet s jelama Divi reći: HVALA TI.

Hvala Ti za vjernost, za primjer, hvala Ti za srce koje nije pokleknulo. Vjerujem da ćemo potaknuti njezinim primjerom htjeti svoju vjeru učvrstiti, željet ćemo se ispovjediti, pričestiti, biti iskreno na njenom grobu i ispitati i svoju vlastitu vjernost.

Sveto misno slavlje predvodi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, uz mnoštvo drugih ujaka, svećenika i puka. Naša će molitva biti iskrena. Vjerujemo da će nas Diva ojačati za naš život, za naše vrijeme, da će biti nadahnuće našim djevojkama i mladićima danas.

Vidimo se na Divin dan na Divinom grobu na Vranu!

 

Fra Stjepan Pavličević, župnik i čuvar Divina groba

Facebook

Idi na vrh