U srijedu 10. lipnja 2020 u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine pa tako i u Doljanima zapaljene su svijeće u sjećanje na jedan od najstrašnijih događaja u Domovinskom ratu, ubojstva petero djece u Vitezu.  Cilj je pokazati da ubijena djeca nisu zaboravljena i da još ima onih koji se bore za istinu.

Tog kobnog 10. lipnja petero je djece poginulo je na mjestu, a troje je naknadno umrlo od posljedica, u bolnici. Ostala djeca dobila su trajnu tjelesnu invalidnost. Za zločin nikad nitko nije odgovarao.

Živote su izgubili: Boris Antičević (1983.), Dražen Čečura (1978.), Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.), Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.)

Još tragičnije je što je tada bio potpisan sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana.

Dan ranije su general Milivoj Petković (načelnik Glavnog stožera HVO) i general Rasim Delić (načelnik Glavnog stožera Armije BiH) u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana. Taj je sporazum je proširen i potpisan sljedeći dan kada i stupa na snagu.

Prema Članku 1., koji je nosio naziv Prestanak neprijateljstva, dogovoreno je da: Počevši od 14:00 sati 10. lipnja 1993. godine, uspostavit će se apsolutni prekid vatre (op. a.) i zamrzavanje vojnih aktivnosti, uključujući vojne pokrete, raspoređivanje snaga i daljnju fortifikaciju.

Međutim, istoga dana, u 20:45 sati, iz područja pod nadzorom ABiH, Šljivičice i Kruščice, ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm, koja je pala u Podgradinu, jedno od naselja Viteza, i napravila spomenuti zločin i tragediju.

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh