Druga proslava blagdana sv. Stjepana Prvomučenika  u Sovićima u općini Jablanica kolovoza 2018.

Dragi prijatelji, dragi Sovićani i svi nazočni, izuzetna mi je čast pozdraviti Vas na drugom godišnjem susretu povodom proslave blagdana svetog Stjepana Prvomučenika ovdje u Sovićima.

Sveti Stjepan mučenik, koji se obilježava i 26.12. kao i 3.8., bio je pravi praktični kršćanin i prva kršćanska zajednica imenovala ga je jednim od sedam đakona. Činio je velike i čudesne znakove u narodu, brinuo se za siromašne, skrbio za udovice i „isticao se u čistoći i darežljivosti“. Posvuda je navješćivao istinu i Radosnu vijest, zbog čega je uhićen, izveden pred sud, a potom i  kamenovan.

Blagdan Svetog Stjepana obilježava se po Europi, mađarski je zaštitnik, obilježava se po RH i BiH. Interesantno je da je sveti Stjepan zaštitnik mjesta Sovići kod Gruda i mjesta Sovići kod Mostara, gdje kapela nosi njegovo ime, a i naš je zaštitnik, kao i zaštitnik ovog mjesta, stoga, ova crkvica i kapelica i ovo groblje neka se zovu i nek' budu pod zaštitom svetog Stjepana.

Moram spomenuti i jednoga svećenika koji je vjerojatno sa ovih prostora, a to je fra Andrija Sovićanin. Bio je  gvardijan na Šćitu od 1661 g. te je popravio zgradu crkve na Šćitu i pokrio je 1966., te još jednu zanimljivost s područja općine Jablanica, a to je da trenutačno imamo ili smo imali 9 osoba koji su svećenici ili su na bogosloviji. To nam kazuje koliko smo s jedne strane nastradali, a s druge strane kolika je naša želja da se i kroz patnju napravi nešto za našu zajednicu. Nadam se da će tako biti. 

Iako se obilježavanjem blagdana svetog Stjepana Prvomučenika sjećamo događaja iz prvih kršćanskih dana, možemo posvjedočiti da se i toliko stoljeća poslije onima koji propovijedaju i svjedoče istinu te po njoj žive nastojeći činiti dobro za svoju obitelj, bližnje, domovinu, događa isto, bivaju medijski kamenovani, izloženi objedama, često uklonjeni iz društva. No, unatoč svemu tome, nikada ne smijemo zanijekati istinu i nikada ne smijemo zaboraviti gdje smo rođeni i odakle smo krenuli u svijet.

Zadnjih dana, zahvaljujući uspjesima hrvatskih nogometaša, probudilo se opet zajedništvo hrvatskog naroda zbog kojega je u trenucima i zemlja srećom podrhtavala. Dokazali smo svijetu koju silu dobra možemo proizvesti kad govorimo srcem, vjerom i ponosom.

Danas je i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti koji se posebno svečano obilježava u Kninu. Dan je kada je Hrvatska vojska u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja izvojevala  veličanstvenu pobjedu protiv neprijatelja koji je napao RH i koji se osjećao nadmoćnim.

Zato vas molim da ne posustanemo u optimizmu, našoj katoličkoj vjeri, u nadi i nadasve uzdanju u Svevišnjega te da ustrajemo u zajedništvu i njegovanju naših običaja i održavanju žara u našim starim ognjištima te dok smo živi molimo i činimo dobro za svoj hrvatski narod.

U tom duhu podržimo i gradnju crkve u Sovićima na način na koji to možemo učiniti, jedni novčanim prilogom prema svojim mogućnostima, drugi pak svojim znanjem, umijećem i dobrom voljom. Ujedno zahvaljujem svima koji su i do sada nesebično pomagali u njezinoj izgradnji. I ovdje se vidi naše zajedništvo i kako smo od ideje prije 4 i više godina i početka gradnje prije nešto više od 2 godine napravili puno.

Nedavno smo objavili i pismo namjere kada smo počeli sa idejom na gradnju na doljani.info sa popisom uplata kako za groblje tako i za crkvu možete svi to vidjeti na internetu. To smo mogli objaviti jer smo napravili projekte i očekujemo građevnu dozvolu da nam ne bi nadležni prigovarali.

Očekujući vas radosno i sljedeće godine u još većem broju iskreno vas i toplo pozdravljam i želim vam ugodan boravak u Sovićima.

Program počinje u 10.00 sati, u 15.00 sati bit će sveta misa na groblju, a nakon toga opće druženje.

Ovo ujedno služi i kao poziv svima i ne samo Sovićanima, koji su doprinjeli  i dali ne samo novac da ovu crkvicu gradimo.

 

                                                                                 Organizacijski odbor za izgradnju
                                                                                        groblja i crkve u Sovićima   

Facebook

Prilog za izgradnju Crkve

Prilog za izgradnju Crkve možete uplatiti na poseban račun kod UniCredit Bank Mostar, i to:

Za domaću valutu KM (BiH) broj: 3381302246898598
„PROVITA“Odbor za izgradnju crkve, Sovići, općina Jablanica.

Za sve inozemne uplate iz inozemstva (izvan BiH):

IBAN (EU) broj računa: BA393381304846899984
BIC/SWIFT(ALL COUNTRIES): UNCRBA 22
„PROVITA“Odbor za izgradnju crkve, Sovići, općina Jablanica.

 
Idi na vrh