U nedjelju 5.7.2015 godine na Vran planini proslavljen je Divin dan. U organizaciji župe sv. Ilije proroka Doljani, program obilježavanja Divina dana započeo je u subotu 4. srpnja Misom Uočnicom koju je u 18 sati na Kedžari predvodio i pod njom propovijedao vlč. Ivan Zovko, župnik u Jablanici.

Na sam dan proslave, središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa. Isto tako vjernici odnosno hodočasnici imali su priliku i za osobnu Ispovijed.

 

Prije početka Svete mise, etno skupina „Čuvarice“ otpjevale su pjesmu „Diva s Vrana“, a tekst Poruke Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Jelena Faletar.

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika kako iz ramskog kraja tako i drugih dijelova BiH, RH i Hrvata katolika iz dijaspore, svečano euharistijsko slavlje u 11 sati uz suslavlje dvanaest svećenika predslavio je fra Ivan Sesar, generalni definitor Franjevačkog reda.

Riječi dobrodošlice i zahvale okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik fra Andrija Jozić. Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uljepšali su članovi već spomenute etno skupine „Čuvarice“ pod ravnanjem mr. gđe Biljane Glibo. Poslije svečanoga euharistijskog slavlja uslijedila je podjela slatkiša najmlađima, čašica razgovora za starije te narodno veselje okupljenih hodočasnika.

Svakog ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrova, tisuće hodočasnika iz Rame, Hercegovine, Bosne, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini. Dio njih, a posebno mladi i pješači do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju Svete mise.

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Hvala kolegi Damiru s portala www.rama-prozor.info na ustupljenim fotografijama. 

Facebook

Idi na vrh