Kod nas kao i diljem BiH postoji stari običaj proljetnog služenja Sv. Misa po mjesnim grobljima i blagoslov polja. Podsjetimo da kroz ovu pobožnost vjernici mole za blagoslov plodova svoga rada. Kod nas se od starina ovi blagoslovi i obredi drže po grobljima ili drugim mjestima, tako da svako mjesto ima svoj blagoslov. Za vrijeme blagoslova, mole se litanije svih svetih. Svećenik s procesijom se zaustavlja na četiri postaje u groblju, te moli blagoslovne molitve okrećući se na sve četiri strane svijeta.

Nakon sv. Mise slijedilo je tradicionalni upis blagoslova i darivanje od strane domaćina našeg svećenika, te slavlje za obiteljskim stolom, gdje je običaj da domaćini pozovu goste na ručak, a naši župljani su poznati, kao gostoprimljivi i dobri domaćini,kad su pozvali pristigle misare iz drugih mjesta svojim kućama na ručak.

Za Vas smo pripremili fotografije s blagoslova polja na Ilinom groblju, groblju u Kosnim Lukama i groblju Stupar. Važno je naglasiti kako su ove godine sva groblja bila uređena te da su svi odbori radili na izradi novih projekata održavanja i uljepšavanja groblja.

Kako je to izgledalo možete pogledati klikom na opširnije.

 Ilino groblje

 

Groblje u Kosnim Lukama

 

Groblje u Stuparima

 

Doljani.info

Idi na vrh