Nakon 23 godine gastarbajterskog života i rada u Austriji Ivo Stipić je skupa sa svojom suprugom Jelom u obiteljskom domu u Doljanima kod Jablanice, gdje danas slavi Novu godinu i 47 godina braka. Bračni par za Pogled.ba kaže kako ih život nije mazio, ali su brak sačuvali zahvaljujući vjeri u Boga i poštovanju institucije braka, do koje se kad su oni kazali sudbonosno „DA“ puno više držalo nego sada. „Dok nas smrt ne rastavi“

„Mogli smo se i mi rastati do sada bezbroj puta da nismo bili svjesni da smo se zakleli pred Bogom i svjedocima da ćemo se voljeti i poštovati dok nas smrt ne rastavi“, kaže Jela za Pogled.ba sretna što je obitelj sačuvana i što danas s njima slave djeca i unuci. Misleći na obitelj i zajedništvo je Ivo i otišao u Austriju gdje je radio 23 godine na baušteli, a Jela ostala u Doljanima odgajati djecu, te s njima zbog rata selila u Široki Brijeg, Tomislavgrad i na koncu u Kaštele gdje su sagradili i dom.

„Nisam bio kvalificiran za bolji posao, ali sam uspio prehraniti obitelj i zaraditi mirovinu, koju sada uživam sa svojom Jelom, djecom i unucima“, ističe Ivo za Pogled.ba. Iako je otišao u prijevremenu mirovinu iz zdravstvenih razloga, primanja koja ostvaruje iz Austrije kako naglašava omogućuju mu pristojan život na obiteljskom ognjištu, kojeg je nakon ratnog vihora obnovio 2012 godine.

Radnog staža ima i u BiH nešto manje nego u Austriji ali ono što od rodne države dobije, kako sa smijehom kaže dovoljno je da Jela kupi unučadi po neki slatkiš. No, okupljanje unučadi i djece za njih je uvijek razlog za sreću i slavlje, pa ako ne dođe netko od njih malo duže vremena, oni odlaze u posjete, jer ne žele umirovljeničke dane provoditi sami.

Očuvanje obiteljskih vrijednosti „Obitelj je najvažnija. Imamo četvero djece i 13 unučadi i ako djeca zbog posla ne mogu doći do nas, normalno je da mi odemo do njih“, kazuje bračni par za Pogled.ba. Posebno se za blagdane i Ilindan trude okupiti obitelj, što nije baš ni lako jer je većina nas u Hrvatskoj, kaže nevjesta Antonija iz Kaštel Starog koja ih smatra jako zanimljivim parom.

„Njih dvoje, a posebno djed koji je puno vremena proveo u tuđini, zaista svoje vrijeme koje zbog brojnih obaveza nisu mogli posvetiti svojoj djeci što više poklanjaju unucima. Stoga se naša djeca uvijek raduju kad znaju da ćemo vikend provesti u Doljanima. Djed im omogući jahanje konja i slične zanimljivosti koje se danima prepričavaju“, kaže Antonija za Pogled.ba.

Da je očuvanje obiteljskih vrijednosti u ovoj obitelj i danas značajno govori sama činjenica da su unatoč udaljenosti i sukobu generacija prvi dan u Novoj godini skupa na obiteljskom ognjištu, gdje su s ponosom za Pogled.ba pokazali i obiteljske albume nekih od druženja.

Autor: G.Š./Pogled.ba

http://m.pogled.ba/clanak/nakon-23-godine-gastarbajterskog-zivota-ivo-stipic-sa-svojom-jelom-slavi-47godina-braka-u-doljanima/185487?fbclid=IwAR0CHzwYfumo_tkfneph_Z2tPB8Ebaemt2ImA-mPi49OuWOKxASKAtrsAjQ

stipici01.jpg stipici02.jpg stipici03.jpg

stipici04.jpg stipici05.jpg stipici06.jpg