Župljani župe Doljani, Filip i Jakov Marjanović iz Stupara zaseoka u mjestu Doljani kod Jablanice, dva su brata bliznaca koja se školuju za klesare na kamenom otoku Braču i idu u 4. razred za klesarskog tehničara. U nedjelju su u HRT-ovoj emisiji more kazali:

- Pa, u početku mi kamen baš nije legao ali poslije sam zavolio. Bilo je teško i žuljeva i svega, sad je dobro, govori Filip.

- Gledao sam meštra. O koja čarolija a poslije sam i sam naučio, rekao je Jakov.

Mudro su ovi momci odabrali, jer kad završe školu, jedina će im dvojba biti u kojoj zemlji graditi klesarsku budućnost. Kamenim blokovima život udahnjuje šezdesetak učenika, među njima čak pet djevojaka. Čak 110 godina s generacije na generaciju prenosi se plemeniti klesarski zanat. Harmoniju zvonjave kamena prepoznaju samo oni koji kamen osjete i čuju.

Jedina klesarska škola u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u Europi. Ručna obrada kamena ručno kovanim alatima - nema toga više na svijetu. Uvođenjem suvremene tehnologije za obradu kamena, uz ručni, klesarski dio dovest će Klesarsku školu europskome sustavu školovanja na mjesto koje joj zasluženo i pripada. U životu ovih mladih ljudi, koji uskoro okreću novu stranicu, ostat će trajno, poput traga u kamenu, klesarskom rukom ispisanog.

 

 

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh