U nedjelju 25.8.2019. godine u 15 sati na Kedžari služena je  sveta misa za sve poginule na Vranu i Čvrsnici, a posebice za one koji su svoje živote izgubili noseći duhan iz Hercegovine za Bosnu, kako bi prehranili svoje obitelji u godinama gladi i neimaštine.

Ovo sjećanje na poginule duvandžije, čobane i sve ostale u ovom kraju održava se već tradicionalno, devetu godinu za redom, zadnje nedjelje u kolovozu mjesecu kod Divina groba na Kedžari. Unatoč jakoj kiši i lošem vremenu brojni hodočasnici došli su se moliti za sve koji su poginuli na Vranu i Čvrsnici.

Članovi udruge Runolist iz Doljana planinarenjem iz Sovića preko Borovnika, Mačkovica, Zastinja pa sve do Kedžare na svoj način odali su počast svima koji su poginuli na ovim planinama. S obzirom na loše vrijeme na Kedžari i osobno smo se uvjerili kako je teško bilo raditi i nositi duhan po ovim obroncima uz stalne promjene vremena, vjetar, kišu i hladnoću.

Na kraju putovanja članovi udruge zapalili su svijeću i pomoli se ispred groba Dive Grabovčeve i na taj način odali počast svim poginulim na prostorima Vrana i Čvrsnice a posebice duvandžijama koji su izgubili živote noseći duhan iz Hercegovine u Bosnu kako bi prehranili svoje obitelji u godinama gladi i neimaštine.

Doljani.info

Udruge u Doljanima

Idi na vrh