U organizaciji Udruge za očuvanje tradicije i pomoć Hrvatima Jablanice „Provita“ i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini večeras je u Doljanima predstavljena knjiga "Hrvati Jablanice: Prošlost, sadašnjost, budućnost".

Pozdravne riječi uputio je predsjednik Udruge  „Provita“ Ivan Rogić koji je ujedno i glavni urednik knjige "Hrvati Jablanice: Prošlost, sadašnjost, budućnost". Ivan nas je proveo kroz sve dijelove knjige te na kraju rekao, ideja je bila napisati istinu o Hrvatima u Jablanici u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svi su pisali o nama, o Jablanici, ali neistinito i nekorektno, pa smo izišli s idejom napisati istinu.

Knjiga je zasnovana na temeljima znanstvenog skupa održanog 2014. godine na Blidinju, koja donosi više priloga različitih autora koji su utemeljeno, svaki sa svoga stručnoga aspekta ili pak funkcijske društvene uloge u općini, odnosno zajednici, pozivajući se na vjerodostojne izvore, predstavili svoja istraživanja, istaknuo je na promociji.

Nazočne je pozdravio gvardijan far Andrija Jozić koji je također sudjelovao u pisanju ove knjige za vrijeme kada je bio župnik župe Doljani. Zahvalio se svima koji su sudjelovali na izradi ove knjige koja je ostala za budućnost.

Na kraju ali ne manje važno nazočne je pozdravio akademik Božo Žepić koji je u svom izlaganju opisao trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, te probleme koji prate Hrvate  Bosne i Hercegovine a samim tim i Jablanice. 

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh